T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / YEŞİLHİSAR - Kavak İlkokulu

Sivil Savunma Günü

Sivil Savunma Günü (28 Şubat)

SİVİL SAVUNMA
                 Sivil Savunma Günü 28 Şubat günüdür.  Sivil savunma; düşman taarruzları ve afet halinde halkın can ve mal kaybının en az düzeye indirilmesi için yapılacak her türlü silahsız, koruyucu, kurtarıcı önlem ve çabaları kapsar.           Ulusal varlığın sürdürülmesi için topyekun bir savaşın koşullarına barıştan itibaren hazırlanılması ulusal bir zorunluluktur. Bir savaşla karşılaşıldığında yıkıcı etkisi yüksek modern silahlarla karşılaşacak olan sadece silahlı kuvvetler ve stratejik noktalar değildir. Günümüz silahları güç yönünden çok büyük bir gelişme göstererek cephe savaşları dönemini geride bırakmıştır. Artık savaşlar cephelerde silahlı kuvvetler arasında değil, devletler ve milletler arasında yapılacak olan bir ölüm kalım kavgası niteliğini taşımaktadır. Böyle bir durumda silahlı kuvvetlerimizi destekleyebilmek, ulusal ve bireysel varlığımızı sürdürebilmek için bilinçli, planlı ve nitelikli bir sivil savunma yapmalıyız. Önlemler ve etkinlikler bütünü olan sivil savunma, yalnız savaşta değil, barışta olabilecek deprem, yangın, su baskını, kaza gibi büyük felaketler için de yararlıdır.

SİVİL SAVUNMA NEDİR?

Sivil savunma savaşta ve afetlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan ve topyekün savunmanın en önemli unsurlarından biri olan;

Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi;
Afetlerde can ve mal kurtarılması;
Büyük yangınlarda can ve mal kaybının azaltılması;
Yok olmaları veya çalışamaz hale gelmeleri durumunda yaşamı büyük ölçüde etkileyecek olan kamu ve özel kurum ve kuruluşların korunması ile bunların acil onarımlarının yapılması;
Savaş zamanı her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi;
Cephe gerisinde halkın moralinin kuvvetlendirilmesi;
konularını kapsayan Silahsız, Koruyucu, Kurtarıcı önlem ve faaliyetler bütünüdür.

SİVİL SAVUNMA GÜNÜNÜN TARİHÇESİ

Yurdumuzda sivil halkın korunmasına ilişkin önlemlerin başlangıç tarihi 1928 olup, bu yılda "Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa, Muhafazası" adı altında bir Talimname çıkarılmıştır. Bundan sonra çeşitli idari düzenlemelerle yürütülen hizmetler 1938 yılından itibaren 3502 sayılı Pasif Korunma Kanunu ile yerine getirilmeye çalışılmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçakların ve silah menzillerinin cephe gerisine kadar uzanması nedeniyle bu savaşta sivillerin gördüğü zayiat ve ekonomik tesislerin uğradığı hasarlar dikkate alınarak, Türkiye'nin 1952 yılında NATO üyeliğine kabulünden sonra, 1959 yılında bugünkü Sivil Savunma teşkilat ve faaliyetlerini düzenleyen "Sivil Savunma Kanunu" yürürlüğe konulmuştur.

 

01-03-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2023 - Güncelleme: 11.10.2023 17:08 - Görüntülenme: 26
  Beğen | 0  kişi beğendi