T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / YEŞİLHİSAR - Kavak İlkokulu

2023 YILI SONBAHAR DÖNEMİ YABAN HAYATI ORAL AŞI ATIM ÇALIŞMALARI

ÖNEMLİ DUYURU! 

  Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Atım çalışmaları kapsamında 15-20 Ekim 2023 tarihleri  arasında  İlçemiz ve çevresinde havadan  aşılama  çalışmalarına başlanması planlanmaktadır. Aşılama çalışmaları boyunca program etkinliğinin azalmaması için, çocuklar başta olmak üzere vatandaşların aşı kapsüllerine temas etmemeleri gerekmektedir. Herhangi bir nedenle temas etmeleri durumunda ise vakit kaybetmeden İlçe Devlet Hastanesine başvurmaları gerekmektedir.

Kuduz hastalığı, halen Türkiye'nin Güney Doğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde, ayrıca Doğu ve Güneydoğusuna komşu olan ülkelerde görülebilmektedir.

Türkiye'deki mihrak sayısı yıllara göre değişmekle birlikte, son yıllarda yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanında, yaban hayatına da yönelik oral aşılama çalışmalarıyla birlikte, vaka sayısının düşürülmesi yönünde, önemli ilerlemeler kaydedilmiş olup, kuduz hastalığı ile mücadeleye devam edilmektedir.

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yürütülen "Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi" (AB Projesi) kapsamında yaban hayatına yönelik 225.000 Km² alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması gerçekleştirilmiştir.

Bakanlıkça yaban hayatı kaynaklı kuduz mihraklarının kontrol altına alınması amacıyla AB Mali destekli "Türkiye'de Kuduz Hastalığına Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında 2019, 2020,2021 ve 2022 yıllarında Batı ve Orta Anadolu Bölgelerinde 225.000 km² lik alanda yaban hayatına yönelik havadan aşılama çalışması yapılmıştır.

Söz konusu proje ile hastalığa duyarlı hayvanlar aynı anda bağışık hale getirilerek, evcil hayvanlar ile yabani hayat arasında süregelen infeksiyon zincirinin kırılması amaçlanmıştır.  Anılan AB Projesi sonrasında da, Bakanlık, Hayvan Hastalıkları ve Zararlıları bütçesinden 2.640.000 doz oral kuduz aşısı alımı gerçekleştirmiş olup,   15 - 20 Ekim 2023 tarihleri arasında başlanılması planlanan oral aşılama çalışmaları toplam 29 ilde (Sinop,  Samsun,  Amasya,  Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Konya, Mersin, Niğde, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Batman, Ağrı, Kars, Ardahan, Erzincan ve Tunceli) gerçekleştirilecektir.

ÇANAKKALE DE KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI AŞILAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.10.2023 - Güncelleme: 16.10.2023 18:11 - Görüntülenme: 71
Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/GormeEngellilerDetay.aspx?OgeId=6046Liste=Haber
  Beğen | 0  kişi beğendi